Trok het gedrag van mensen altijd sterk jouw aandacht?  En heb jij altijd al een sociale kant gehad en een bepaald rechtsgevoel? Dan zou de baan Wmo consulent mogelijk de perfecte baan voor jou zijn.

Wat is een Wmo consulent?

Een Wmo consulent is een persoon die namens de gemeente kijkt en beoordeelt of iemand recht heeft op bepaalde voorzieningen. Met als doel dat degene die je beoordeelt langer zelfstandig thuis kan blijven wonen. WMO staat voor ‘’Wet maatschappelijke ondersteuning’’. Dat is een wet in het kader van hulp en ondersteuning. Een Wmo consulent wordt ook wel Wmo adviseur genoemd.

Opleiding Wmo consulent

Om als Wmo consulent te werken moet je minimaal een hbo opleiding volgen of hebben afgerond. Bijvoorbeeld als maatschappelijk werker. Ook moet je beschikken over informatie van de wet- en regelgeving op het gebied van Wmo.

Wil je graag weten of de opleiding voor jou weggelegd is, dan moeten deze persoonlijkheidskenmerken bij jou passen:

-Ondernemend: mensen aansturen en leiden en je neemt verantwoordelijkheid

-Sociaal: je wilt graag met mensen samenwerken en service gericht en dienstverlenend werken.

-Conventioneel: vermijdt risico’s en werk waarbij je alles netjes op orde hebt en geordend.

Als die kenmerken volledig bij jou passen kan dit misschien wel de perfecte baan voor jou zijn. De opleidingen verschillen volledig. Van een opleiding die 2 jaar duurt tot een cursus van een aantal dagen.

Mocht het voorkomen dat je een mbo-opleiding volgt, dan zal je de Mbo niveau 4 social worker opleiding moeten volgen of minimaal 2 jaar werkervaring op dit niveau moeten hebben. Na het afronden van de opleiding kun je doorstromen naar het hbo naar de volgende opleidingen:

  • Opleiding Wmo consulent0 HBO kenniscentrum WMO: Meppel, Rosmalen studie duurt 14 dagen
  • Starterscurcus WMO HBO in Utrecht, studie duurt 3 uur
  • WMO consulent HBO Inholland academy: Alkmaar studie duurt 7 maanden
  • Vaak hebben Wmo consulenten een zorg&welzijn achtergond

Werken als Wmo consulent

Als Wmo consulent beoordeel je iemand namens de gemeente of iemand recht heeft ook bepaalde specifieke voorzieningen. Met als doel dat deze persoon langer zelfstandig thuis kan blijven wonen. Dan hebben we het over voorzieningen als een traplift, rollator en huishoudelijke hulp. Maar als Wmo consulent kijk je eerst of deze persoon zelf nog dingen kan regelen, bijvoorbeeld een mantelzorger. Een Wmo consulent is iemand die goed moet kunnen beslissen op basis van de wetten die er zijn.

Een aantal werkzaamheden van een Wmo cosulent:

-Vaststellen van doelen, problemen en de oplossingen die er zijn.

-Schrijven van een ondersteuningsplan

-Onderzoeken van de aanvraag op rechtmatigheid

-Huisbezoekjes afleggen

-Beoordelen van de aanvraag

De vraag naar Wmo consulenten stijgt steeds meer. Het salaris van een Wmo consulent is afhankelijk van de organisatie waarin je werkt en natuurlijk je werkervaring. Een Wmo verdient ongeveer tussen de €2200 en €3800 euro per maand (bruto).

Volgens de arbeidsvoorwaarden Wmo consulent krijg je 8% vakantiegeldtoeslag en reiskostenvergoeding, telefoonvergoeding ook is er sprake van een 13e maand eindejaarsuitkering.

Inschrijven

Lijken al die taken en werkzaamheden jou interessant en kan dit misschien wel jouw droombaan zijn? Meld je snel aan.