Naschoolse activiteiten

Naschoolse activiteiten voor kinderen zijn leuk, leerzaam en zorgen ervoor dat de kinderen later thuiskomen. Ideaal voor ouders die tot laat werken en geen oppas kunnen vinden. Door het grote aanbod aan naschoolse activiteiten kan het echter lastig zijn om als ouder voor de beste naschoolse activiteit te kiezen. Hoe kies je dus een naschoolse activiteit die geschikt is voor jouw kind en welke naschoolse activiteiten zijn er?

Waarom deelnemen aan naschoolse activiteiten?

Een van de belangrijkste reden waarom kinderen meedoen aan naschoolse activiteiten is omdat de ouders/verzorgers er zelf niet voor hun kinderen kunnen zijn nadat de school uit is. Wanneer er daarnaast ook geen oppas beschikbaar is voor een kind is een naschoolse activiteit een goede keuze om zowel je kind een leuke tijd te geven als problemen met werk te voorkomen. Een andere reden om je kind mee te laten doen aan naschoolse activiteiten is omdat veel activiteiten aandacht besteden aan samenwerking, normen en waarden en lichamelijke opvoeding. Door gezamenlijke spelletjes leert een kind beter samen te werken, een sport zorgt ervoor dat je kind genoeg beweegt en door de omgang met de andere kinderen en volwassenen die de activiteiten begeleiden, leert je kind de normen en waarden van de samenleving kennen. Zo geven naschoolse activiteiten niet alleen jou meer tijd om van het werk thuis te komen, maar leert je kind veel van activiteiten waar hij of zij ook nog plezier aan beleeft.

Mogelijke naschoolse activiteiten

Elke regio biedt andere naschoolse activiteiten aan, vaak gebaseerd op de mogelijkheden in de omgeving. Zo kunnen kinderen, wanneer ze in een bosrijke omgeving wonen, met een grote groep voor een paar uur in het bos spelen. Daarnaast kunnen er kooklessen gegeven worden in scholen of buurthuizen. Daarnaast zijn er naschoolse activiteiten die zich met sport bezighouden. Zo kunnen kinderen voor een paar weken aan een vechtsport doen, leren schaken, voetballen of skateboarden in een park in de buurt. Ook zijn er activiteiten die kinderen helpen die moeite hebben met bepaalde vakken die ze op school krijgen, neem bijvoorbeeld rekenen of taal. In deze bijlessen leert je kind dit vak beter begrijpen en besteedt het een paar uur op school, zodat je je als ouder geen zorgen hoeft te maken dat je kind alleen thuis is. Al met al is het aanbod naschoolse activiteiten enorm. Doe daarom onderzoek naar de mogelijkheden in de omgeving, vaak zijn er tientallen activiteiten voor kinderen beschikbaar om uit te kiezen.