Digitaal onderwijs

Digitaal onderwijs, het is een opkomend fenomeen. Steeds meer scholen, zowel in het basis- als in het middelbaar- en hoger onderwijs, maken gebruik van online lesmethodes. Leerlingen leren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het spelen van spelletjes, het bekijken van informerende video's of een online animatie. Doordat de mogelijkheden van het digitaal onderwijs steeds uitgebreider worden, wordt deze online lesmethodes steeds populairder in het onderwijs branche. Maar waarom neemt de populariteit toe en wat zijn de voor- en nadelen van digitaal onderwijs?

Wat is digitaal onderwijs?

Inmiddels heeft bijna iedereen een laptop, computer, tablet of mobiele telefoon in zijn bezit. We zijn de hele dag online en raadplegen google als we ergens een antwoord voor nodig hebben. Waarom wordt dit niet gebruikt in het onderwijs? Dit is precies wat de ontwikkelaars van het digitaal onderwijs gedacht hebben. Deze ontwikkelaars ontwikkelen jaarlijks vele online lesmethodes voor alle leeftijdsgroepen. Zo kunnen kinderen uit groep 1 en 2 leren hoe een vorm heet door spelletjes op een tablet en wordt aan de hand van levensechte animaties aan examenleerlingen getoond hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. De mogelijkheden van het digitaal onderwijs zijn oneindig. Programmeurs bedenken dagelijks nieuwe manieren om kinderen en jongeren kennis bij te brengen. Digitaal onderwijs is innovatief, relatief goedkoop en zorgt dat iedere leerling op de manier kan leren waarop hij of zij wil.

De voor- en nadelen van digitaal onderwijs

Zoals al eerder genoemd is, biedt digitaal onderwijs de mogelijkheid om het onderwijs per leerling te specificeren. Dit kan waargemaakt worden doordat veel online lesmethodes verschillende oefeningen aanbieden om dezelfde informatie te leren. Neem bijvoorbeeld het oefenen van spelling op de basisschool. Een online lesmethode kan een spelletje aanbieden waarbij de leerling alleen wint wanneer deze het juist gespelde woord aanklikt. Ook kan er een tekst getoond worden waaruit de fout gespelde woorden aangemerkt moeten worden. Daarnaast zijn er simpele oefeningen waarbij een leerling de goede antwoorden in moet vullen en memorie spelletjes waarbij de goed gespelde woorden bij elkaar gezocht moeten worden. Kortom, digitaal onderwijs biedt de mogelijkheid om elke leerling optimaal te laten leren. Daarnaast kan een leraar meekijken met wat de leerling doet via zijn eigen computer of laptop. Zo weet hij waar zijn leerling staat, wat de leerling wel of niet begrijpt en hoe hij de leerling het beste kan helpen.